Arbeidstilsynet i Norge forholder seg til forordning (EU) 2016/425, som gjelder produktkrav og krav til CE-merking av PVU. Verneutstyret skal oppfylle helse og sikkerhetskrav og skal være trygt å bruke.
Når det gjelder vernehansker dekker forordningen følgende punkter:
- Krav til design og produksjon: Hanskene skal lages for å beskytte mot spesifikke risikoer, som det foreligger harmoniserte standarder for.
- Testing og sertifisering: Vernehanskene må testes i henhold til relevante standarder for å oppfylle kravene. Disse testene sertifiseres av et utnevnte kontrollorganer i EU. Testingen kan gjelde slitestyrke, kjemikalieresistens, varmebeskyttelse osv.
- Merking: Det stilles strenge krav til merking for beskyttelse, produsentens detaljer som produksjonssted, holdbarhet for produktet og bruksanvisning, som kan henvise til QR-kode.
- Sertifikat og samsvarserklæring: Produsenter og distribusjonsledd må påse at hanskene oppfyller de nødvendige kravene gjennom et varslet kontrollorgan og at utløpsdatoen for sertifikatet er løpende.
Klassifisering av vernehansker inndeles i kategoriene I, II og III. Kategoriene bestemmes av alvorlighetsgraden av risikoen vernehanskene skal beskytte mot:
- Kategori I: Verneutstyr som beskytter mot minimal risiko, for eksempel hansker til hagearbeid.
- Kategori II: Verneutstyr som beskytter mot moderat risiko. Dette inkluderer vernehansker som gir beskyttelse mot kjemikalier, kutt og andre spesifiserte risikoer. Disse produktene trenger testing og løpende sertifikat. Sertifikatet har som regel en gyldighet på 3 år.
- Kategori III: Verneutstyr som beskytter mot alvorlig risiko, som for eksempel vernehansker mot ekstrem varme, hissige kjemikalier og biologiske farer. Disse produktene trenger testing, årlig produksjonskontroll og gjennomgang av sertifikat.
EN standardene (European Norm) referer til spesifiserte testmetoder og krav for hvilke typer beskyttelse hanskene skal gi.
De vanligste standardene er EN ISO 21420 som sikrer at innholdet i hanskene ikke skal utgjøre helsefare for brukeren. Et viktig krav i standarden er innholdet av krom VI i kromgarvete skinnhansker og DMF i PU-dyppede hansker. Andre standarder som brukes ofte er EN 388 (mekanisk risiko), EN 374 (kjemisk risiko) og EN 407 (varmerisiko).